Specialist in het bestrijden van schimmels door condensatie

Schimmel in badkamer: oorzaak

U zal vaak op uw muur schimmel aantreffen in vochtige ruimtes zoals badkamer, wasruimte, ... maar ook in slaapkamers. Schimmel groeit doorgaans op vochtige, koude muren waar condens zich verzamelt.

Condensatie in een woning doet zich voor wanneer de luchtvochtigheid zeer hoge waarden bereikt. Deze verhoogde luchtvochtigheid treffen we vaker aan in ruimtes met sterke vochtontwikkeling. Wanneer het dauwpunt bereikt wordt, slaat de waterdamp neer op oppervlakken met een temperatuur die lager is dan de luchttemperatuur. Deze koudere plekken waarop de waterdamp condenseert, kunnen glazen (bijvoorbeeld spiegel in badkamer of wandbetegeling) of metalen oppervlakken zijn, maar ook muren met koudere plekken geven aanleiding tot condensaanslag. Deze condensatie zal er toe leiden dat er uiteindelijk schimmel in uw badkamer verschijnt. Verder zijn alle plekken die moeilijk geventileerd kunnen worden extra vatbaar voor vochtneerslag, bijvoorbeeld wanden achter kasten, moeilijk bereikbare hoeken, koudebruggen aan ramen, slecht geïsoleerde muren... Vochtige muren vormen de ideale biotoop voor de overvloedige ontwikkeling van schimmel.

Het opsporen van schimmels

Schimmels kunnen herkend worden aan hun vorm, hun geur of hun kleur. Soms vormen ze ronde en soms onregelmatig gevormde vlekken, die meestal donkerder zijn dan de ondergrond. Hun kleur kan variëren van wit over grijs tot roestkleurig en zelfs zwart. Grotere varianten zoals de kelderzwam hebben vaak een wollig of harig uitzicht. De geur kan variëren van een muffe aardegeur tot een indringende rottingsgeur. Kijk ook steeds op andere plekken die gevoelig zijn voor condensatie: in hoeken, achter wandkastjes, achter grotere kasten, achter kaders, onder vensterbanken onder het bed... waar ze zich vaak onzichtbaar kunnen ontwikkelen.